top of page
Woman and child
Woman wrigin

Ατομική
Ψυχοθεραπεία

 

Holding hands

Θεραπεία Ζεύγους

Couple listening

Συμβουλευτική Γονέων

Woman in laptop

Διαδικτυακές συνεδρείες 

Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων

“Inside every child there is a story that needs to be told” - Winnicott 

Τα παιδιά και οι έφηβοι δυσκολεύονται να εκφράσουν και να ονοματίσουν το συναίσθημα τους ή την δυσκολία τους, η οποία μπορεί να αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, το σχολικό ή το κοινωνικό τους περιβάλλον. Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να μπορέσουν να πουν την ιστορία τους, να αναγνωρίσουν, να επεξεργαστούν και να αποδεχτούν τα συναισθήματά που νιώθουν, να κατανοήσουν την συμπεριφορά τους, αλλά και τη συμπεριφορά των άλλων και να αλλάξουν πιθανές δυσλειτουργικές συμπεριφορές και σκέψεις, με απώτερο στόχο να γίνουν πιο λειτουργικά στην καθημερινότητά τους.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται η εδραίωση μίας σχέσης του ειδικού με το παιδί, αλλά και τον έφηβο δημιουργώντας έτσι ένα ασφαλές περιβάλλον, που υπάρχει η εμπιστοσύνη και η αποδοχή για να εκφραστούν τα πιο βαθιά συναισθήματα, οι σκέψεις, οι επιθυμίες και οι ανάγκες.

Η ψυχοθεραπεία του παιδιού και εφήβου μπορεί να βοηθήσει σε ένα μεγάλο φάσμα δυσκολιών όπως:
 

  • Συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος αποχωρισμού, σχολικό άγχος, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος για το επαγγελματικό μέλλον κ.ά.

  • Προβλήματα διαγωγής (επιθετικότητα, ξεσπάσματα θυμού κ.ά.

  • Αυτισμός

  • Δ.Ε.Π.Υ. (Διάσπαση  Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

  • Μαθησιακές δυσκολίε

  • Κρίσιμα γεγονότα ζωής (πένθος, ασθένεια, διαζύγιο κ.ά.

  • Σεξουαλικότητα

  • Έντονες Μεταπτώσεις Διάθεσης
     

Πέρα από την φυσική συζήτηση, ιδιαίτερα στα παιδιά ο ειδικός χρησιμοποιεί ως θεραπευτικά μέσα τη ζωγραφική, το συμβολικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, το παραμύθι κ.ά., γιατί είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί μπορεί να δείξει τι το απασχολεί, μπορεί να συνδεθεί με τον ειδικό και εν τέλει να οδηγηθεί προς τη θεραπεία. Ιδιαίτερα για τους εφήβους που βρίσκονται σε μία περίοδο μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή βιώνοντας ραγδαίες αλλαγές τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο έχει φανεί ιδιαίτερα βοηθητική η συμμετοχή τους σε ομάδες εφήβων, καθώς το μοίρασμα εμπειριών με συνομηλίκους, πάντα με την καθοδήγηση του ειδικού, βοηθά στην κατανόηση των δυσκολιών του και στην κινητοποίησή του για αλλαγή.

 

Η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων πραγματοποιείται σε τακτικές συνεδρίες, για ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το αίτημα και την ανάγκη που προκύπτει. Επιπλέον, προτείνεται να συνδυάζεται με την συμβουλευτική γονέων, καθώς οι γονείς είναι το σημαντικότερο σύστημα στο οποίο εντάσσονται τα παιδιά κι οι έφηβοι. Με αυτό τον τρόπο η θεραπεία γίνεται πιο αποτελεσματική.
 

bottom of page